Общо показвания

февруари 09, 2012

ACTA и българите

В България всичко е наопъки. Накъдето и да погледнеш, никога нищо не си е на мястото и никога нищо не е наред. В американските филми се питат "всичко наред ли е", в нашите условия се питаме "има ли нещо, което е наред".

Та така и с протестите срещу ACTA. Някакви хора разпространяват от трибуната на що годе популярния си блог (а вероятно и още много, просто спрях да чета БГ блогове, защото ми писна да чета глупост след глупост, този го оставих, защото се списва от чужбина) идеята да се противопоставим на АКТА чрез постване на снимка в фейсбука си.

Сега, аз вярно че фейсбук нямам, като бях малък нямах измислен приятел, сега не са ми нужни 700 такива. Но не това е важното. Важното е, че все още не става ясно как твоя снимка в твоя профил как даряваш кръв фактически (за разлика от имагинерно) влияе на ратифицирането (или не) на АКТА. Мисля, че е ясно, че управниците ни не четат ТВОЯ фейсбук.

Един от "интелигентните" коментари е( перефразирам ): "Какво не е ясно - показваш, че да споделяш не е лошо."

Така е. Сигурно въпросният господин споделя и жена си с нуждаещите се. Вероятно е така, щом толкова е 'за' споделянето. Но дори и той лично да споделя половинката си с който там има нужда или пък чувства близък и достоен за споделяне, не става ясно как това влияе на властите ни, които в крайна сметка взимат решенията вместо нас. 'Щото прочем и да споделя жена си, в законовата нормативна база това си е прелюбодеяние. Нищо, че за него лично е хубаво нещо споделянето. Но да оставим този екземплят.

Насочваме се към "организираните" протести.

Предвид климатичните условия в нашата бедна република (дневна темепратура -10 и надолу), по мои груби убеждения на уречените места ще се явят има няма 10% от заявилите желанието си. Останалите ще протестират от комфорта на отопления си дом или офис с очи широко вперени в монитора, белким се почувстват на мястото на събитието зачитайки някой и друг "туит". Останалите ще се почувстваме на мястото на събитието само ако някоя национална телевизия няма коя бедстваща община да ни покаже та заеме преден пост сред протестиращите/премръзващите.

В крайна сметка и протестите не виждам какво могат да направят специфично в нашата държава. Даже това, което се чудя на нашата държава е как има толкова много 'задник'. Как е възможно някой да се е надупил на толкова много страни едновременно. На мутрите, на Русия, на САЩ, на ЕС, на не знам си кой още.

На протестиращи ще кажа: вместо да си губите времето да протестирате в БГ, особено пък извън столицата, вземете се вдигнете да идете до някоя европейска държава, в която задника на държавния апарат не е изцяло насочен към бизнес интересите на САЩ, ами поне частично, ей така, с един градус обсег, и към поданиците и. Там протестирайте, белким там не мине ратификацията, а пък те нашите по напъна отзад ще усетят дали трябва или не трябва и какво трябва да направят.

Това е.

Няма коментари: