Общо показвания

август 31, 2006

Какво ново на десктопа?

Както много хора вече са запознати, аз следя последните глезотии от света на "модерния" десктоп. Увлечението ми по Епъл и техния Aqua интерфейс е вече пословично.

Но да не празнословя: новостите.

Най-напред искам да се похваля с това, че направих първите си крачки в създаването на декорации (теми) за GTK2. Не че е някакво особено постижение, но смятам че резултата е доста добър. Първо направих декорациите, а едва след това се сетих че трябва да кръстя темата. И то когато вече трябваше да я кача в Gnome Look, та името доста тъпо излезе, но какво да се прави. Кръстих я ClearGlossy. Общо взето темата е базирана на предишни мои промени върху Glossy P темата. На първо място е премахнат GtkEntry стила използван от оригиналната тема защото е УЖАСЕН, направих го така, че да се очертава в синьо (ха ха - аква) когато е активен. За новата тема комбинирах clearlooks енджина с pixmap енджина. Клиърлукс е така написан че по-добре се справя с изчертаването на някои уиджети. С други моето мнение е че pixpams се справя по-добре. Добавих осветяване на активния текстов уиджет (не само на GtkEntry ) така че край на несигурността в кое поле сме точно когато прозореца ни има повече от едно текстови полета (например всички прозорци на gaim са така - с поне две текстови полета) промених също така начина по който изглеждат подпрозорците (така наречените tabs) и промених менютата така че да се осветява текста в бяло когато е в състояние PRELIGHT. В момента работя над начин да променя рамките (frames) тъй като не харесвам "ръбати" неща.
Другото което направих е да пусна тема за compiz която да се съчетава добре с GTK2 темата ми.
За съжаление работата по GTK2 темата е много тежка. Не познавам добре уиджетите, не познавам добре свойствата им и като цяло изчитам тонове теми за да видя еди си кое как бих могъл да манипулирам за да получа желания резултат. В момента например пиша в текстово поле(Drivel) но очевидно не е обикновено такова ( не спада към GtkText* && GtkEdiatble* ) и не е очертано макар да е активното поле. Ще ми се да познавах някого който по-добре да разбира тези неща. Някой от разработчиците на GTK например. Най-нужно ми е в момента да разбера мога ли от тема да манипулирам отстоянията на уиджетите един от друг - ако да - супер, ще нагодя просто картинките и всичко ще е 6. Ако не - лошо:) Опитах да манипулирам и бутоните с pixmaps енджина но не беше добра идея. Макар да ги докарах много добре (с borders манипулатора става лесно) като форма се оказа че от прекалено много уиджети се наследяват - например от *List.GtkButton* и така нататък, налага се специално внимание да се обръща и задължително да се изключи Gimp.* от теминга защото просто там е пълно мазало, за скролбар се аплайва правилото за бутони на заглавие на лист и тн, поначало повечето теми имат проблем с Gimp и неправилното изчертаване на уиджетите там. Може би ако се понапъна и се науча да напиша един енджин на основата на Cairo би било по-лесно. Само че пак ще трябва да изуча подробно GTK което ще отнеме МНОГО време, а аз чак толкова свободно нямам, да не говорим колко време ще се дебъгва и тн, просто се надявам някой да напише нещо хубаво и подобно на аква по-скоро.....Определено с pixmaps да се постигне този изглед и най-вече усещането е безкрайно трудно, клонящо към невъзможно, смея да твърдя че моята тема за сега като че ли най-близо стига до идеите на аква, това активните полета да са очертани, да са приятни и заоблени повечето уиджети и тн. От години следя развитието на подобен род теми и така смятам. Иначе Baghira за KDE е доста добра. жалко че няма нещо подобно за GTK.
И като тръгнахме от Аква... dock. Този прословут инструмент на Mac OSX който никой който не е ползвал MAC OS не знае какво точно и как върши. От към външен вид поне го докарахме май? Engage се опит но безкрайно сложния процес на компилация, почти пълната липса на интеграция в дистрибуциите и като цяло няколкото ми неугледни опита да го подкарам ме накараха да мисля че това НЕ е решението. CairoDock или както в последствие бе прекръстен - Gnome dock. Все още неработоспособен. Като за красота е супер но продължава да бъде един обикновен стартербар какъвто беше и gDesklet аплета. Новата играчка която се включва в SUSE се нарича Kiba. Киба е базирана на нов физичен енджин и общо взето прекалено подскача и тя СЪЩО е просто един стартер бар. Доработена е (новината в compiz.net) но днешния ми опит да я компилирам от сорса в CVS се оказа неуспешен. Всъщност се компилира но не работи както трябва (възможно е причината да е в AIGLX) но не е само това. продължава да й липсва функционалност отвъд стартер. Да се надяваме че скоро ще имаме нещо смислено и разработено не само красиво но и функционално.
Продължават неуспешните ми опити за компилация на compiz && cgwd от CVS. И двете се компилират и И ДВЕТЕ не работят както трябва. Мисля че още много път ще извървят преди да станат "универсални" тоест да вървят еднакво добре под Xgl и под Aiglx. До тогава - да страдат дечицата.

Заключение: бъдещето е светло. Ясно не бих казал. От ред хат се заиграват с някакви теоретични възможности на cairo за къстъм изчертаване на уиджетите на GTK. Хубаво ама нищо не изтече като алфа да му се не види. Знам че те не обичат да копират нищо, но толкова много хора харесват вида на Aqua интерфейса... все пак щеше да е хубаво...Поне малко да се доближим. Не знам защо но все още мисля че има какво да вземем от юзър икспириънса под мак ос. Например - не мога да влача някоя икона или текст, да активирам scale плъгина на comipz да избера прозорец и да пусна в новия активен прозорец влаченото. Аз просто не мога да активирам скейл. Не мога да понасям тасклиста, но нямам алтернатива в момента (все пак не го използвам) не мога да накарам панела да не стартира едно и също приложение два пъти (например evolution). И нямам интегрирано наистина добре направено IDE. Днес свалих за да изпробвам SlickEdit, само като ме посрещна грозния първобитен интерфейс и се отказах, аз така мога да си ползвам и vim. Особено тези изскачащи хелпове и подсказки мале мале....
Другото което може би забравих да спомена е alta. Но сега нямам време да обяснявам какво е това. Само ще кажа че ни е рано за това. Защото ЗА СЕГА всички ефекти се управляват от Window managera. В момента в който имаме нещо което няма нужда от него то просто не знае за scale zoom и тн. Няма и от къде да знае. Всички сте виждали ефектите под макос. Мисля че е време да помислим за ефекти на ниво туулкит. Но сме толкова млади... на по-малко от година. Aiglx && Xgl ...те са още бебета. А потребителя иска ли иска... може би все пак ще се науча да пиша енджин с Cairo.....

Няма коментари: