Общо показвания

септември 27, 2006

Mac Style

Не е случайно това масово залитане по Aqua интерфейса в сайтовете за "разкрасяване" на Gnome/KDE. Поне аз така си мисля. Лесно може да се добие представа за визуалните глезотии които предлага Mac OS. От техния сайт, от Интернет, от безбройните демонстрационни клипове. Явно е че се харесват!

Днес изпробвах patch-а на AdQ (не се разбира много за него от профила му в Ubuntu форума) за GTK2 който прави menu-bar-a да прилича на онзи на Мак ОС. Тази функционалност много отдавна присъства стандартно в КДЕ (поне от както аз го пробвах преди 3 години някъде го имаше) но разработчиците на GTK официално и категорично отказваха да включат поддръжката за това в пакета. Държа да подчертая че решението както в КДЕ така и това новото в Гном не работи много както очаква потребителя.
Минуси:
- не можете да използвате top panel (горен панел). Не знам, но на доста снимки на работни екрани виждам, че хората слагат там notification applet-a календара и някое и друго меню - е, с тази поправка - край на това.
- когато цъкнете на тапета или местите прозорец (с компиз) нищо не се вижда горе. Някак си не ме кефи това.
- според темата която използвате обекта (тоест менюто) може да се окаже по-голямо от колкото сте очаквали, това трябва да се дооправя явно.
- стандартната тема (clearlooks) дава много грозен бял "ръб" точно под декорацията на мениджъра на прозорци - част от ефекта на разделител между менютата и иконите при стандартната компилация. Има пач и за това но не си спомням препратката. Пач-а просто премахва тази декорация.
- на тази лента с менюта не можете да добавите нищо. Дори часовник, камо ли някой аплет. Едно много по-елегантно решение щеше да бъде да се направи аплет-контейнер за панела, който да прихваща обекта menubar и да го помества в себе си.
- gnome-panel умира безпощадно с безкраен лупинг при пускане на menu аплета.
Това са общо взето "проблемите" на тази нова кръпка. Другият й проблем е, че официално са му казали на автора й да върви на майната си от РХ (за които както знаем работят основните разработчици на GTK) и да вземе със себе си писанията си. Няма да има официална поддръжка за това в ГТК. Което не ми харесва, ако бяха прегърнали идеята до сега да са намерили начин да използват някакъв контейнер който да държи меню-бара в панела нормално, а не както сега уиджета да покрива всичко що е там.... за пореден път Ред Хат тропна с крак и каза тежката си дума....
Междувременно аз промених малко кръпката така че да работи с spec файла на официалния gtk2 пакет за Федора кор 5. Направих RPM пакетите и взех да тествам. Понеже вече казах негативните впечатления да кажа и малко позитивни.
Плюсове:
- за сега промяната е едва ли не нищожна. Кръпката е всичко на всичко 494 реда и като цяло промяната е тривиална, можете да я разгледате, дори да не сте запознат с GTK internals ще ви стане ясно. Това е хубаво, колкото по-просто е нещо толкова по-лесно някой с идеи ще подеме нататък.
- Спестява се място НАИСТИНА. за хората с wide screen ще бъде особено полезно, защото имат на къде да се ширят, но на височина... а и за тези със стандартен десктоп, 24 пиксела са си 24 пиксела...А така или иначе никога не цъкаме по менютата на неактивните прозорци, те даже най-често са "отдолу"
- да имаш това налично като опция (защото може да се пуска и спира опционално) е много добър вариант, нали всичко е за "избора"...
- на мен лично ми е по-удобно. И без друго много ама много рядко ползвам менютата, защо да не ги закараме някъде където няма да се пречкат, не само горе ами където си искаме?
- почитателите на Aqua са вече една стъпка по-близо до заветната си мечта

Няма да лъжа - върнах се на стандартната версия на ГТК след няколко часа тестове. Просто прекалено ми липсва notification area аплета. Надявам се силно в скоро време да видим wraper за това в стандартния панел!

септември 15, 2006

Encryption for everyone...

Boing boing link

Започвам да си мисля че живеем в свят на лунатици. В свят където нямаш и грам право на защита на личните си неща. На тайните си. Значи да използвам криптиране трябва да съм педофил. Значи да споделям личните си емоции с най-близките си който по стечение на обстоятелствата са на хиляди километри от мен трябва да го направя така че после всички да могат да разберат? НЕ! Не мисля така. От днес започвам да използвам криптиране дори в случаите когато не е наложително. Не мога да разбера до къде е стигнал този свят щом правителствата си мислят че трябва да контролират всичко само за да ни "опазят". Не ви ли напомня това в много голяма степен на VIKI? Която реши да направи преврат на режима в името на нашата безопасност (ref. I, Robt, the motion picture) Просто не ми го побира главата някой да има правото да чете писмата ми, разговорите ми, да прослушва записи на онлайн и телефонните ми звукови разговори, да чете историята за посетените от мен сайтове, разменените там съобщения и прочее и прочее. Дори не искам да го повярвам. Дори не искам да си представя в чий болен мозък може да се роди това. Точно колкото и денонощното видео наблюдение на улиците и сградите..... Това означава ли че няма да мога да говоря с приятеля си за секса снощи, който е бил страхотен, без шефът ми да бъде удостоен с честта да бъде слушател на нашите интимни неща? И полицията, и някоя и друга държавна агенция......
Ебах аз тоз свят....
Къде отиде свободата която ни обещаваше Интернет.... и ни я даде...за малко...

септември 10, 2006

Два вица

Напоследък някак си не ми се отдава да се смея на публикуваните в Интернет вицове (ГБГ и Дир-а) но днес бях приятно изненадан с цели два!
Е, единият няма да разсмее много хора..... но пък според мен ще разсмее достатъчно така че.... enjoy!

Виждам в опашката пред касата една страхотна блондинка, която стои малко по-напред, маха ми дружелюбно и ми се усмихва. Не мога да разбера, защо едно такова парче ще маха на мен и при това тя ми изглежда позната, обаче не мога да кажа от къде. Ето защо й казвам:
- Извинете, познаваме ли се?
Тя отговаря:
- Не съм много сигурна, но си мисля, че вие трябва да сте бащата на едно от моите деца!
Припомням си за единствения път, когато съм изневерявал.
- За Бога! Ти ли си тази стриптизьорка, с която правих секс на моята ергенска вечер върху масата за тенис пред всички, докато твоята колежка ме пляскаше с мокра целина и ми навираше краставица в задника?
- Не - отговори студено тя... Аз съм класната ръководителка на вашия син.


Защо Господ никога няма да стане професор?

1. Има само една публикация по темата
2. Публикацията е писана на иврит
3. Няма позовавания на други автори, писали по темата
4. Публикацията не е отпечатана в научно списание
5. Съществуват известни съмнения дали той я е писал
6. Дори да приемем,че Той е създал света, над какво е работил след това?
7. Не е привличал достатъчно сътрудници
8. Научните среди срещат определени трудности при опитите да възпроизведат неговите резултати
9. Никога не е искал от Комисията по етика разрешение да използва хора за своите опити
10. Когато по време на един от експериментите нещо се объркало, Той се постарал да скрие провала си, като издавил всички
11. Когато доброволците не се държали както му харесва, Той ги изключвал от контролната група
12. Рядко посещава занятията, просто кара студентите да четат книгата му
13. Някои казват, че пращал сина си да води занятия със студентите
14. Изключил е първите двама студенти, заради жаждата им за знания
15. Независимо от това, че в теста си е дал само 10 задачи, повечето от студентите му са се провалили на теста
16. Консултациите си провеждал рядко и то само по върховете на планините!

септември 09, 2006

Regrets

Mylene Farmer et Jean-Louis Mourat

Loin très loin du monde
Où rien ne meurt jamais
J´ai fait ce long,
Ce doux voyage,

Nos âmes se confondent
Aux neiges éternelles
L´amour cachait
Son vrai visage

Oh viens, ne sois plus sage
Après tout qu´importe
Je sais la menace
Des amours mortes

Gardons l´innocence
Et l´insouciance
De nos jeux d´antan, troublants.

..

N´aie pas de regret
Fais moi confiance, et penses
A tous les no way
L´indifférence des sens
N´aie pas des regret
Fais la promesse, tu sais que
L´hiver et l´automne n´ont pu s´aimer

Debout la tête ivre
Des rêves suspendus
Je bois à nos amours
Infirmes

Au vent que je devine
Nos lèvres éperdues
S´offrent des noces
Clandestines

N´ouvre pas la porte
Tu sais le piège
De tous les remords
De l´anathème

Je me fous des saisons
Viens je t´emmène
Là, où dorment ceux qui s´aiment.

There were sleep those who love each other....

There were sleep those who love each other....


Ако някой се чуди защо, да не се чуди много, просто така се чувствам в момента. Пък и това е изкуство...

септември 01, 2006

What did YOU think about when you were 16 years old?

I don't know about you, but here is how a 16 y.o. girl thinks, or at least what her creative nature did the job. Enjoy!
Kitten

Roses are red, violets are blue
Honey is sweet
And you smell like poo

Roses are red, violets are blue
I hate your guts
I want you to die in suffering too

Roses are red, violets are blue
Honey is sweet
And I hope you get diabetes, type two


How about that, huh?