Общо показвания

септември 27, 2006

Mac Style

Не е случайно това масово залитане по Aqua интерфейса в сайтовете за "разкрасяване" на Gnome/KDE. Поне аз така си мисля. Лесно може да се добие представа за визуалните глезотии които предлага Mac OS. От техния сайт, от Интернет, от безбройните демонстрационни клипове. Явно е че се харесват!

Днес изпробвах patch-а на AdQ (не се разбира много за него от профила му в Ubuntu форума) за GTK2 който прави menu-bar-a да прилича на онзи на Мак ОС. Тази функционалност много отдавна присъства стандартно в КДЕ (поне от както аз го пробвах преди 3 години някъде го имаше) но разработчиците на GTK официално и категорично отказваха да включат поддръжката за това в пакета. Държа да подчертая че решението както в КДЕ така и това новото в Гном не работи много както очаква потребителя.
Минуси:
- не можете да използвате top panel (горен панел). Не знам, но на доста снимки на работни екрани виждам, че хората слагат там notification applet-a календара и някое и друго меню - е, с тази поправка - край на това.
- когато цъкнете на тапета или местите прозорец (с компиз) нищо не се вижда горе. Някак си не ме кефи това.
- според темата която използвате обекта (тоест менюто) може да се окаже по-голямо от колкото сте очаквали, това трябва да се дооправя явно.
- стандартната тема (clearlooks) дава много грозен бял "ръб" точно под декорацията на мениджъра на прозорци - част от ефекта на разделител между менютата и иконите при стандартната компилация. Има пач и за това но не си спомням препратката. Пач-а просто премахва тази декорация.
- на тази лента с менюта не можете да добавите нищо. Дори часовник, камо ли някой аплет. Едно много по-елегантно решение щеше да бъде да се направи аплет-контейнер за панела, който да прихваща обекта menubar и да го помества в себе си.
- gnome-panel умира безпощадно с безкраен лупинг при пускане на menu аплета.
Това са общо взето "проблемите" на тази нова кръпка. Другият й проблем е, че официално са му казали на автора й да върви на майната си от РХ (за които както знаем работят основните разработчици на GTK) и да вземе със себе си писанията си. Няма да има официална поддръжка за това в ГТК. Което не ми харесва, ако бяха прегърнали идеята до сега да са намерили начин да използват някакъв контейнер който да държи меню-бара в панела нормално, а не както сега уиджета да покрива всичко що е там.... за пореден път Ред Хат тропна с крак и каза тежката си дума....
Междувременно аз промених малко кръпката така че да работи с spec файла на официалния gtk2 пакет за Федора кор 5. Направих RPM пакетите и взех да тествам. Понеже вече казах негативните впечатления да кажа и малко позитивни.
Плюсове:
- за сега промяната е едва ли не нищожна. Кръпката е всичко на всичко 494 реда и като цяло промяната е тривиална, можете да я разгледате, дори да не сте запознат с GTK internals ще ви стане ясно. Това е хубаво, колкото по-просто е нещо толкова по-лесно някой с идеи ще подеме нататък.
- Спестява се място НАИСТИНА. за хората с wide screen ще бъде особено полезно, защото имат на къде да се ширят, но на височина... а и за тези със стандартен десктоп, 24 пиксела са си 24 пиксела...А така или иначе никога не цъкаме по менютата на неактивните прозорци, те даже най-често са "отдолу"
- да имаш това налично като опция (защото може да се пуска и спира опционално) е много добър вариант, нали всичко е за "избора"...
- на мен лично ми е по-удобно. И без друго много ама много рядко ползвам менютата, защо да не ги закараме някъде където няма да се пречкат, не само горе ами където си искаме?
- почитателите на Aqua са вече една стъпка по-близо до заветната си мечта

Няма да лъжа - върнах се на стандартната версия на ГТК след няколко часа тестове. Просто прекалено ми липсва notification area аплета. Надявам се силно в скоро време да видим wraper за това в стандартния панел!

Няма коментари: